donderdag 4 oktober 2012

De MTA certificeringen van Microsoft

Microsoft Technology Associate MTA

In MTA heb je 3 paden. 
  • MTA Infrastructure Track
  • MTA Database Track en,
  • MTA Development Track

Met MTA Infrastructure Track en MTA Database track creëert Microsoft een instroom of opstap certificering naar Microsoft Certified Solutions Associate MCSA.
Onderscheid zit in het feit of je Infrastructure (Desktop, Server of Private Cloud) specialist wilt worden of Data Platform Administrator. 

Van Data Platform Administrator kun je doorstromen naar Business Intelligence. Volgens het overzicht lijkt het of BI direct kan met je MTA certificering maar dat is niet correct. BI is een MCSE certificering en die volgt op MCSA. 

Met het MTA Development Track creëert Microsoft een instroom of opstap certificering naar Microsoft Certified Solutions Developer MCSD. In dit blog ga ik verder niet op dit traject in.


Feitelijk zorgt het behalen van de MTA certificering er voor dat je voldoende kennis hebt om te voldoen aan de voorwaarden die Microsoft stelt aan  het instroom niveau voor 1 van deze 2 certificeringstrajecten.



Een voordeel van deze certificering is dat je met 1 examen jezelf al MTA mag noemen.

In de middelste kolom zie je het pad voor MTA Database. Hierin staat 1 examen/cursus nummer genoemd. Voor de duidelijkheid, het examen nummer is 98-364 en het cursus nummer is 40364. 


Tegenwoordig kiest Microsoft er vaak, als dat al niet altijd is, voor om het laatste deel van de examen en cursusnummers zoveel mogelijk gelijk te trekken. Vandaar de alleen de aanduiding 364.

Oke, terug naar het overzicht.



In het Infrastructure pad zie je 4 examen/cursus nummers staan. Dat is al op zijn minst verwarrend. En dan in beide kolommen doorstromen naar MCSA. In het volgende overzicht wordt e.e.a. wat duidelijker. 



Je ziet aan de linkerkant dat er een volgorde is waarin je de examens doet. Dit is uiteraard geen verplichting, maar wel raadzaam als je geen achtergrond hebt in de IT. 
Je start met Networking Fundamentals. Inhoudelijk wordt onder andere ingegaan op Netwerk infrastructuren, internet, intranet en extranet. Op Lan's, WAN's en Wireless. Protocollen IPv4, IPv6 en het OSI model. Daarnaast worden netwerk componenten zoals Routers en Switches behandeld. 

Vervolgens Security Fundamentals. In deze module wordt onder andere ingegaan op fysieke, internet en wireless security. Op authenticatie, permissies en policies. Firewalls, Network Access Protection en natuurlijk security software.

Daarna kun je de keus maken of je gaat de Windows Server kant of de Windows Desktop OS kant op gaat. Ik ga verder niet op de inhoud van de cursussen in. Wil je aan de slag als, bijvoorbeeld, helpdeskmedewerker dan zou de OS fundamentals een goede keus zijn. Wil je straks door als system administrator (systeembeheerder) dan kun je beter voor de Server Administration fundamentals kiezen.

Vanuit MCSA Windows Server 2012 kun je doorstromen naar MCSE Server Infrastructure, Desktop Infrastructure en Private Cloud. In alle gevallen worden dezelfde 3 "basis" Windows Server 2012 modules gevolgd. Ik zet basis tussen aanhalingstekens om te voorkomen dat je te licht gaat denken over dit traject. Ach, is maar basis dan doen we wel even. Helaas zo simpel is het niet. Vanuit MCSA Windows 8 kun je ook door naar deze MCSE certificering maar dan moet je zo en zo die Windows Server 2012 basis modules doen. Overweging kan dus zijn om geen keus te maken maar alle 4 de examens te doen.

Mocht je de keus maken om te willen starten in het database pad dan raad ik je aan om op zijn minst ook een deel van de MTA modules te doen uit het infrastructure pad (of je daar dan ook examen in moet doen is een tweede) De reden is dat je als database administrator vaak ook te maken krijgt met infrastructure zaken. Zie optioneel. Daar kun je Security Fundamentals nog tussen plaatsen, net als aan de linkerkant.


Wanneer is het raadzaam om met MTA te starten in plaats van direct met MCSA? Verschillende redenen maar de belangrijkste is, kennis. Als je VMBO of MBO IT hebt afgerond (ongeacht de naam die de school er aan heeft gehangen) en in je opleiding heb je bijvoorbeeld de CompTIA modules A+ en Network+ gedaan (eventueel aangevuld met Server+) of Cisco CCNA (aangevuld met Windows onderdelen) dan is MTA wellicht onder jouw niveau. Ik ga er dan vanuit dat je recentelijk afgestudeerd bent.

Ben je vroegtijdig uitgestroomd of heb je een andere richting gedaan dan is MTA een goede keus. Zoals ik aan het begin al schreef zijn MTA een instroom cursussen, dus ook als je wilt omscholen naar IT raad ik je aan om naar de MTA modules te kijken. Heb je wel een redelijk passende achtergrond maar weinig kennis van technisch Engels (IT gerelateerd) dan kan MTA een basis zijn om juist dat op niveau te brengen.

En dan nog even dit, MTA is qua inhoud gebaseerd op Windows 7 en Windows Server 2008. Dit is voor de doorstroom naar Windows 8 en Windows Server 2012 geen probleem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten