Nederlandse bedrijven verliezen jaarlijks naar schatting zo’n 23 miljard euro doordat werknemers de basale computervaardigheden niet onder de knie hebben.
Uit internationaal onderzoek blijkt dat computerwerkers ongeveer 38 minuten per dag besteden aan improductieve bezigheden zoals ‘uitzoeken hoe het moet’, ‘elkaar helpen’ en ‘wachten op hulp van ‘systeembeheer’.
38 minuten per dag
In diverse Europese landen is al onderzoek uitgevoerd om na te gaan hoeveel tijd mensen verliezen bij het gebruik van computers en internet doordat ze onvoldoende vaardig zijn. De onderzoeken vertonen sterk overeenkomstige resultaten: ongeveer 8 procent van de tijd van een werknemer gaat op aan hulpvragen en ‘uitzoeken hoe het zit’, wat neerkomt op een vermijdbaar productiviteitsverlies van 38 minuten per dag.
bron: deondernemer.nl. Kijk voor het hele artikel hier, http://bit.ly/dQz74N
Hier valt een les te leren voor de Nederlandse bedrijven.
Ga zelf eens na of deze situatie ook voor uw bedrijf geldt, hoeveel tijd besteed de helpdesk aan het beantwoorden van calls over basale zaken. Hoeveel tijd wordt er verloren door "uitzoeken" e.d.
Bent u overgegaan naar nieuwe software zoals Windows 7 of Office 2010?, Heeft u een cursus gevolgd?
En als u een cursus heeft gevolgd was deze dan effectief of bent u nu nog steeds uren aan het zoeken hoe het zit?
Veelal is opleiding van medewerkers geen onderdeel van het "vernieuwingsplan"
Er wordt gedacht aan nieuwe servers, aan nieuwe werkstations, infrastructuur, licenties, installatie, maar de gebruiker wordt vaak vergeten. Het gebeurt regelmatig dat het plan in uitvoering is of, nog een stap verder, is uitgevoerd en er dan pas de conclusie wordt getrokken dat men iets is vergeten. En meestal ontstaat dat besef door de hoeveelheid belletjes naar de IT afdeling. Vaak is er dan geen of weinig budget meer beschikbaar. Soms wordt er voor gekozen om de medewerkers het zelf uit te laten zoeken (Google maar even), dat kost een vermogen. Soms wordt er toch nog even een cursus tussen "gepropt" maar dat moet dan wel tegen een zo mogelijke prijs. In beide gevallen is de effectiviteit onvoldoende en worden er onnodig (verborgen) kosten gemaakt.
Vraag een opleider om naar uw situatie te kijken.
Misschien hebt u alles goed geregeld en hoeft u zich geen zorgen te maken, misschien valt er toch nog wat te verbeteren en kunt u kosten besparen.